Kilka dni temu zrobiłam dżem z cukinii, jaki robię od kilku już lat i zdziwiłam się, po sprawdzeniu blogowej etykiety z dżemami, iż o nim jeszcze nie pisałam.
Kilka lat temu, na stronie Ewy Wachowicz, natknęłam się na dżem z cukinii z galaretką cytrynową.
Wykonałam taki w innych proporcjach, ale cytrynowy mi nie przypasował.
Postanowiłam sprawdzić, jak to będzie z galaretką pomarańczową i z pomarańczą.
Próba sprawdziła się i od tamtego czasu, co roku, przerabiam żółtą cukinię na dżem.
Tak wygląda krzaczek cukinii w moim ogródku.
Sadzę cukinię żółtą i zieloną, przy czym, zieloną wykorzystuję na leczo i bigosy, zaś żółta lepiej sprawdza się do przerobu na smakowity dżem.
A potrzebuję ich kilka, by uzyskać z nich odpowiednią ilość masy po obraniu i usunięciu pestek.
Chyba czas przejść do przepisu. który jest bardzo prosty...
Dżem z cukinii z pomarańczą i galaretką pomarańczową
Składniki:
- 2 kg cukinii obranej i wydrążonej,- 1 duża pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 30-40 dag cukru.
Wykonanie:
- Cukinię obrać i wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cytrynę i pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórki na tarce z drobnymi oczkami. Pomarańczę (wyfiletować) obrać, pozbawić białej skórki i błonek, pokroić/porwać na drobne cząstki.
- Cukinię, starte skórki cytryny i pomarańczy, miąższ pomarańczy, wymieszać w garnku i gotować ok. 40-50 minut na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Gdy cukinia zrobi się szklista, dodać cukier i przez cały czas gotować, aż masa zacznie gęstnieć.
- Do gęstniejącej masy wsypać galaretki (w proszku), mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
- Po ok. 15 minutach, gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków.
- Zakręcone słoiczki ustawić na tacy wyścielonej ręcznikiem, przykryć drugim ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Z tej porcji wyszło mi 8 takich słoiczków.
Pyszny dżem serwuję w zabawie u Reni.
Banerki zabawy
Dziękuję za każde pozostawione słowo w komentarzu. :)