Chruścina jagodna – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Chruścina jagodna


Chruścina jagodna (Arbutus unedo)

Wysokość do 2,5 m
Kwitnienie X, XI
Stanowisko słoneczne, półcień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność kwiaty, owoce
Pokrój wzniesiony

Chruścina jagodna (Arbutus unedo) to zimozielony krzew pochodzący z Europy zachodniej, państw basenu Morza Śródziemnego oraz Azji z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W Polsce uprawiany jest przede wszystkim w doniczkach na balkonie i tarasie.

Chruścina jagodna w domowych warunkach uprawnych dorasta do 2,5 wysokości. Charakteryzuje się ona krzaczastym, wzniesionym pokrojem. Jej kwiaty są jasnoróżowe lub białe, przypominające konwalię, zebrane po 40-50 w kwiatostanie. Krzew rodzi jadalne, pomarańczowo-czerwone owoce o średnicy do 2 cm.

Chruścina jagodna – uprawa

Chruścina jagodna dobrze czuje się na stanowisku słonecznym lub delikatnie zacienionym. Odpowiednia gleba będzie żyzna, próchnicza i przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna. Nie jest mrozoodporna. Rozmnaża się poprzez wysiew nasion na wiosnę. W okresie wegetacyjnym powinna być nawożona i regularnie podlewana a także rokrocznie przycinana.

Fot. główna: Ökologix, CC0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału