Chruścina jagodna (Arbutus unedo)
Wysokość | do 2,5 m |
Kwitnienie | X, XI |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty, owoce |
Pokrój | wzniesiony |
Chruścina jagodna (Arbutus unedo) to zimozielony krzew pochodzący z Europy zachodniej, państw basenu Morza Śródziemnego oraz Azji z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W Polsce uprawiany jest przede wszystkim w doniczkach na balkonie i tarasie.
Chruścina jagodna w domowych warunkach uprawnych dorasta do 2,5 wysokości. Charakteryzuje się ona krzaczastym, wzniesionym pokrojem. Jej kwiaty są jasnoróżowe lub białe, przypominające konwalię, zebrane po 40-50 w kwiatostanie. Krzew rodzi jadalne, pomarańczowo-czerwone owoce o średnicy do 2 cm.
Chruścina jagodna – uprawa
Chruścina jagodna dobrze czuje się na stanowisku słonecznym lub delikatnie zacienionym. Odpowiednia gleba będzie żyzna, próchnicza i przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna. Nie jest mrozoodporna. Rozmnaża się poprzez wysiew nasion na wiosnę. W okresie wegetacyjnym powinna być nawożona i regularnie podlewana a także rokrocznie przycinana.
Fot. główna: Ökologix, CC0, commons.wikimedia.org