Choroby winorośli nie są łatwe do zwalczania. Ich rozpoznanie w początkowej fazie bywa trudne, a ponadto decydując się na użycie środków chemicznych, należy mieć na uwadze, aby nie skazić nimi owoców. Co zatem należy robić? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesadzajcie, a urośniecie! Oto, jak powinno się przesadzać rośliny doniczkowe!
Choroby winogron, które najczęściej zagrażają roślinie
Jakie choroby winogron są najbardziej niebezpieczne dla naszych upraw? W gronie tym należy wymienić m.in. szarą pleśń winorośli. Czym się charakteryzuje?
objawy widoczne są głównie na owocach, rzadziej na liściach
zainfekowane owoce brązowieją i pokrywają się sinym nalotem, który po dotknięciu ''pyli''
kwiatostany zaatakowane przez szarą pleśń zaczynają brązowieć i usychają
o ile zmiany pojawiają się także na liściach, to przybierają postać dużych nieregularnych plam
szara pleśń winorośli rozwija się w specyficznych warunkach - jest to umiarkowana temperatura i duża wilgotność powietrza
na rozwój choroby narażone są głównie odmiany o zwartych, mało przewiewnych gronach
Jak zwalczać chorobę? Do tego celu wykorzystuje się opryski, które wspomagają roślinę w kluczowych momentach rozwoju (kwitnienie, zawiązywanie i dojrzewanie owoców).
Mączniak rzekomy winorośli - jak rozpoznać?
Kolejna częsta choroba winogron to mączniak rzekomy winorośli. Chorobę można rozpoznać po następujących objawach:
okrągłe plamy na liściach, zabarwione na żółto-brązowo (miejscami są prześwitujące)
na spodzie liści w miejscu plam pojawia się białawy nalot
nalot może pojawić się również na kwiatostanach - wówczas owoce brązowieją i opadają
Mączniak rzekomy jest uważany za najgroźniejszą chorobę winorośli. Sprzyja mu wysoka temperatura i duża wilgotność powietrza. Obecność grzyba zmniejsza zdolność rośliny do fotosyntezy i przez to znacznie ją osłabia. Zarodniki grzyba zimują w opadłych liściach, co jest dodatkowym utrudnieniem w ich zwalczaniu.
Mączniak prawdziwy winorośli - czym się charakteryzuje?
Czym charakteryzuje się mączniak prawdziwy winorośli? Choroba może rozwinąć się wówczas, gdy lato jest suche, a zima łagodna. W naszych warunkach występuje raczej rzadko. Objawia się bladozielonymi plamami, które występują zarówno na spodzie, jak i wierzchu liści. Plamy są nieduże. Białawy mączysty nalot jest wyraźniejszy na wierzchniej stronie liści i najbardziej uwidacznia się przy wysokich temperaturach. Mączniak atakuje nie tylko liście, ale także pędy i owoce.
Szpeciel i mszyca - jakie szkodniki najbardziej zagrażają winoroślom?
Oprócz chorób grzybowych, winoroślom zagrażają także szkodniki. Szpeciel jest jednym z tych, które potrafią wyrządzić największe szkody.
szpeciele to małe roztocza, których nie sposób dojrzeć gołym okiem. Najczęstszymi objawami świadczącymi o tym, iż winorośl została zaatakowana przez szpeciele, są bąble na wierzchniej stronie liści i biała pleśń na stronie spodniej. Przy masowej inwazji liście zasychają, a winorośl nie wydaje plonu. Formą profilaktyki jest zastosowanie opasek z dobroczynkiem gruszowym - jest to drapieżne roztocze, które żywi się szpecielami
mszyce - one również są bardzo groźne dla upraw. Plantatorzy najbardziej obawiają się inwazji mszycy o nazwie filoksera winiec. Filoksera żeruje na liściach i korzeniach. Na liściach pojawiają się narośle (galasy), które mocno zniekształcają liście i powodują, iż opadają. Narośle pojawiają się także na korzeniach, przez co zaczynają stopniowo gnić. Do zwalczania można użyć preparatów chemicznych, ale pozbycie się szkodnika jest trudne
Czy da się skutecznie zapobiegać atakom chorób i szkodników?
W celu ochrony uprawy przed zniszczeniami wywołanymi działaniem szkodników i chorób grzybowych, można podjąć różne działania profilaktyczne, a także stale monitorować stan winorośli. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
o ile nie mamy zbyt dużego doświadczenia w uprawie winorośli to na początek najlepiej wybierać odmiany wykazujące się dużą odpornością
winorośl powinna mieć zapewnione odpowiednie warunki stanowiskowo-glebowe (miejsce słoneczne, dobra przepuszczalność gleby)
roślinę należy regularnie przycinać, aby zapewnić jej dobrą cyrkulację powietrza
opadłe liście i zniszczone fragmenty rośliny należy systematycznie usuwać, ponieważ mogą być siedliskiem grzybów lub szkodników
Czym robić opryski na winogrona w uprawie przydomowej?
Na koniec dowiedzmy się jeszcze, czym robić opryski na winogrona w przydomowej uprawie. o ile nie jesteśmy właścicielami plantacji, a nasza uprawa ogranicza się tylko do własnych potrzeb, to warto bazować na opryskach ekologicznych domowej roboty. Winorośl można profilaktycznie spryskać na początku sezonu wegetacyjnego, a także zawsze, gdy pojawią się jakiekolwiek objawy świadczące o chorobach lub obecności szkodników.
Aby wzmocnić roślinę, można zastosować np. domowy oprysk ze skrzypu polnego, cebuli i czosnku. Mieszanka nie tylko pozytywnie wpłynie na rozwój winorośli, ale także w pewnym stopniu pomoże zabezpieczyć roślinę przed inwazją mszyc (wywar z cebuli i czosnku) oraz chorób grzybowych (skrzyp polny pomaga zwalczyć mączniaka prawdziwego).
Zobacz też: Jakie kwiaty do łazienki bez okna? Zamiokulkas da radę, ale jest jeden haczyk