Chcesz przyspieszyć kiełkowanie nasion? Wypróbuj metodę działkowców

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Gdy zasadzisz nasionko w ziemi, ze zniecierpliwieniem czekasz, kiedy wyda plony. Podlewasz, doglądasz, ale czas dłuży się i dłuży. Gdy wreszcie roślina zaczyna rosnąć, czasem jest już za późno, aby wykształciła się w pełni, dając smaczne warzywa czy soczyste owoce. Tymczasem możesz zrobić coś, aby przyspieszyć proces kiełkowania nasiona i w krótszym niż normalnie czasie cieszyć się tym, co samodzielnie wyhodujesz. Poznaj sprawdzone techniki ogrodnicze!

Moczenie nasion w wodzie

Jednym z najprostszych i najbardziej popularnych sposobów na przyspieszenie kiełkowania nasion jest ich moczenie w wodzie. Proces ten polega na zanurzeniu nasion w letniej wodzie o temperaturze od 20 do 30°C na określony czas. Dzięki temu nasiona mogą szybciej nasiąknąć wodą, co zmiękcza ich łupinę i umożliwia rozpoczęcie procesu kiełkowania. Czas moczenia zależy od gatunku rośliny i jej specyficznych wymagań. Przykładowo:

  • Groch, fasola, sałata - nasiona tych warzyw potrzebują tylko 2-4 godzin moczenia.
  • Ogórki, dynia, warzywa kapustne - wymagają dłuższego moczenia, trwającego od 12 do 20 godzin.
  • Marchew, pasternak, por - te rośliny potrzebują aż 50-60 godzin moczenia, aby skutecznie przyspieszyć ich kiełkowanie.
  • Nasiona roślin ozdobnych - tutaj czas moczenia wynosi od 12 do 24 godzin.

Namoczone nasiona po wyciągnięciu są gotowe do tego, aby przenieść je na docelowe stanowiska w glebie. Warto, aby ona również była wilgotna, co pozwoli na szybsze przyjęcie się nasion i rozpoczęcie kiełkowania bez zbędnej zwłoki.

Symulacja warunków zimowych, czyli stratyfikacja nasion

Stratyfikacja to przyspiesza kiełkowanie nasion poprzez symulację warunków zimowych, których nasiona doświadczają w naturalnym środowisku. Polega to na poddawaniu nasion działaniu niskiej temperatury przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej wilgotności i stałego dostępu tlenu. Stratyfikacja jest szczególnie polecana dla nasion drzew, krzewów oraz bylin, które zimują w gruncie, jak również dla wielu roślin doniczkowych.

Wyróżniamy 3 główne metody stratyfikacji, które dopasowuje się do rośliny, biorąc pod uwagę jej preferencje środowiskowe:

  • chłodna stratyfikacja - polecana dla gatunków takich jak klon, kasztanowiec, lawenda, czy jeżówka, gdzie nasiona zostawia się w temperaturze od 0 do 7°C,
  • ciepła stratyfikacja - nasiona np. rozmarynu są przechowywane w temperaturze od 15 do 30°C,
  • mieszana stratyfikacja - polega na przneiesnieu nasion z ciepłego do chłodnego otoczenia, stosuje się w przypadku liby czy graba.

Jak przeprowadzić stratyfikację nasion? Po prostu umieść je w doniczkach wypełnionych mieszanką torfu i drobnego piasku w proporcjach 1:1. Przenieś doniczkę do lodówki. Możesz zrobić to samo w woreczku strunowym, na ręczniku papierowym lub waciku kosmetycznym.

Zmiękczanie nasion, czyli skaryfikacja

Twarda łupina niektórych nasion drzew, np. dębu, buku i kasztanowca, z jednej strony chroni zarodki, a z drugiej utrudnia im pobieranie wody i tlenu. To powód późnego kielkowania, które na szczęście można przyspieszyć z pomocą skaryfikacji. Jest to uszkadzanie w kontrolowany sposób okrywy nasiennej, co można zrobić na jeden z trzech sposobów:

  • mechanicznie - używając papieru ściernego lub nożyka, delikatnie zarysowujemy powierzchnię nasiona, co umożliwia łatwiejszy dostęp wody i tlenu do wnętrza.
  • chemicznie - w tej metodzie nasiona poddaje się działaniu kwasu siarkowego, który rozpuszcza twardą łupinę, ułatwiając kiełkowanie.
  • termicznie - zanurzenie nasion w gorącej wodzie o temperaturze 70-80°C na kilka sekund może zmiękczyć łupinę, co również przyspiesza proces kiełkowania.

Skaryfikacja jest szczególnie polecana dla roślin, które w naturalnych warunkach kiełkują powoli lub wymagają specjalnych warunków do przełamania spoczynku.

Moczenie nasion w stymulatorach wzrostu

Kolejnym sposobem na przyspieszenie kiełkowania nasion jest ich moczenie w stymulatorach wzrostu. Substancje te, takie jak kwas giberelinowy, kwasy huminowe i fulwowe, czy wyciągi z alg morskich, pobudzają procesy metaboliczne w nasionach, co przyspiesza ich kiełkowanie oraz późniejszy wzrost roślin.

Kwas giberelinowy to naturalny fitohormon, który odgrywa istotną rolę w regulacji wzrostu i rozwoju roślin. Moczenie nasion w roztworze tego kwasu na kilka godzinprzyspiesza kiełkowanie i wydawanie plonów w przyszłości. Podobne działanie mają kwasy huminowe i fulwowe, które dodatkowo poprawiają strukturę gleby, co sprzyja lepszemu wzrostowi roślin.

Wyciągi z alg morskich to kolejny naturalny stymulant, który zawiera liczne minerały i mikroelementy korzystnie wpływające na proces kiełkowania oraz późniejszy rozwój roślin.

Zobacz też:

Ta choroba zniszczy wszystkie róże. Gdy zobaczysz, gwałtownie zastosuj oprysk

To jeden z ulubionych kwiatów doniczkowych Polaków. Mało kto jednak wie, jak o niego dbać

Dodaj kilka kropel do konewki i podlej wrzosy. Podziękują ci kwiatami

Idź do oryginalnego materiału