Cebula Wolska – uprawa

10 miesięcy temu
Zdjęcie: Cebula Wolska


Cebula Wolska to jedna z najbardziej popularnych odmian cebuli zwyczajnej. Nic dziwnego, Wolska to cebulowa doskonałość i pod względem wyglądu i pod względem smaku. Co prawda ma wysokie wymagania uprawowe, ale warto zapewnić cebuli Wolskiej optymalne warunki, odwdzięczy się wówczas obfitymi, zdrowymi plonami.

Jak wygląda cebula Wolska

Cebula Wolska to odmiana o idealnie owalnym kształcie, plony są wyrównane, bardzo obfite i zdrowe. Cebule, w zależności od stworzonych warunków osiągają wagę od 90 do 160 gram i w zasadzie nie różnią się od siebie wielkością. To odmiana, która świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia, do przetwarzania, do suszenia i do długotrwałego przechowywania. Miąższ tej cebuli jest twardy, soczysty, jędrny o ostrym, wyrazistym smaku. Cebula pokryta jest suchą, cienką, żółto-złocistą skórką, która dokładnie przylega do miąższu.

Cebula Wolska dymka, źródło: depositphotos.com

Wymagania cebuli Wolskiej

Cebula Wolska to odmiana należąca do grypy odmian bardziej wymagających. Podłoże do jej uprawy musi być bogate w składniki pokarmowe, dlatego zanim zostanie zasiana lub zasadzona z dymki albo z rozsady należy podłoże użyźnić. jeżeli zastosujemy obornik, cebulę sieje się lub sadzi w drugim roku po jego zastosowaniu. Bezpośrednio przed sadzeniem można natomiast zastosować kompost, nawóz doskonały, którego nie da się przedawkować. A już w trakcie rośnięcia warto podlewać cebulę Wolską wodą z dodatkiem biohumusu.

Ziemia powinna zostać głęboko przekopana, dobrze spulchniona i pozbawiona chwastów. Dokładne odchwaszczenie i systematyczne odchwaszczanie jest ważne zwłaszcza, gdy cebula Wolska będzie uprawiana z siewu. Siewki cebuli są bowiem bardzo wrażliwe i chwasty gwałtownie mogą je zagłuszyć i unicestwić.

Do uprawy Wolskiej dobrze jest wybrać miejsce nasłonecznione i ciepłe. Pamiętać również należy o dobrym sąsiedztwie warzyw i uprawiać ją w towarzystwie np. marchwi.

Uprawa cebuli Wolskiej

Gdy już zapewnimy cebuli Wolskiej optymalne warunki, możemy zabierać się za sianie lub sadzenie cebuli.

Wysiew cebuli Wolskiej

Cebulę wolską wysiewa się na przełomie marca i kwietnia, aż do czerwca, najlepiej wówczas, gdy temperatura przez kilka kolejnych dni wynosi kilka stopni na plusie. Nasiona wysiewa się na głębokości 1,5-2 cm w rzędach co 20-30 cm.

Pamiętać należy o systematycznym odchwaszczaniu takiej uprawy, podlewaniu, jeżeli nie pada i zasilaniu, najlepiej nawozami naturalnymi. Obfite plony cebuli Wolskiej mają miejsce od sierpnia do października.

Cebula Wolska, źródło: depositphotos.com

Cebula Wolska z dymki

Cebulę Wolską można również uprawiać sadząc wiosną dymkę. Uprawa z dymki jest łatwiejsza a plony bardziej pewne. Dymka dużo lepiej radzi sobie choćby z chwastami, z którymi problem mają delikatne siewki. Dymkę odmiany Wolska sadzi się pod koniec marca do połowy kwietnia. Uprawiając cebulę Wolską z dymki możemy cieszyć się szybciej i szczypiorem, i samą cebulą, niż gdybyśmy ją uprawiali z nasion.

Cebulki wtyka się w spulchnioną, odchwaszczoną ziemię w taki sposób, by zaschnięty koniuszek wystawał lekko ponad poziom podłoża. jeżeli zapowiadają chłody, warto uprawę okryć sianem, słomą lub agrowłókniną.

Cebula Wolska jest gotowa do zbiorów po załamaniu się większości liści. Szczypior załamuje się samoistnie. Gdy pozostają jeszcze 2-3 niezałamane już można cebulę wyrywać. Najlepiej jest to czynić rankiem w ciepły i słoneczny dzień, a cebulę pozostawić na słońcu w celu wyschnięcia do wieczora. Później rozkłada się ją w przewiewnym miejscu i pozostawia do momentu całkowitego zaschnięcia szczypioru. Można pleść z niego później warkocze i w tej formie wieszać cebulę, albo oderwać szczypior a cebulę umieścić w skrzyneczkach w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu.

Niezależnie od tego czy uprawiamy cebulę Wolską z nasion czy z dymki, warto przed sianiem/sadzeniem zaprawić nasiona i cebule. Ochroni to rośliny przed patogenami chorobotwórczymi i szkodnikami.

Zaprawianie dymki – jak zaprawiać dymkę
Zaprawianie dymki, ale nie tylko dymki, również innych cebul oraz nasion to najważniejszy zabieg stosowany od wieków, mający na celu zabezpieczenie ich przed chorobami zarówno grzybowymi jak i bakteryjnymi. Czynność ta zajmuje kilka czasu, a efektem są zdrowe, obfite plony. Do zaprawiania dymki można użyć preparatów naturalnych...
Czytaj więcej...

Fot. główna: depositphotos.com

Idź do oryginalnego materiału