Cebula perłowa to jeden z rodzajów cebuli zwyczajnej (Allium cepa). Można ją spotkać rosnącą dziko na terenach Afryki Północnej oraz Europy Południowej. Uważa się, iż cebula perłowa jest protoplastą pora. Ten rodzaj warzywa cebulowego ze względu na swój wygląd i smak wykorzystywany jest do bezpośredniego spożycia, ale przede wszystkim jest doskonałym produktem dla przetwórstwa. Marynowane cebulki perłowe są niezwykle popularnym dodatkiem do potraw.
Jak wygląda cebula perłowa
Cebula perłowa jest drobnej budowy o łuskach koloru białego, czasem ze srebrnym połyskiem, to w zależności od odmiany. Ta dziko rosnąca nie wytwarza pojedynczej cebuli a tworzy zbiór cebulek przybyszowych, których wielkość można porównać do wielkości orzechów laskowych.
Liście, czyli szczypior cebulki perłowej osiąga, w zależności od odmiany i warunków uprawowych od 30 do 60 cm wysokości. Wśród nich tworzą się pędy kwiatostanowe, jednak roślina ta słabo kwitnie i nie wytwarza nasion, przez co cebulka perłowa uprawiana w ogrodzie oraz ta dziko rosnąca rozmnażana jest tylko wegetatywnie.
Cebula perłowa, źródło: depositphotos.com
Uprawa cebuli perłowej
Optymalne warunki do uprawy cebuli perłowej to ziemia lekka, piaszczysta, ale jednocześnie zasobna w próchnicę i bogata w składniki pokarmowe. Dlatego przed sadzeniem warto jest na grządkach zastosować kompost. Cebula, zwłaszcza w początkowej fazie rozwoju potrzebuje stałego, ale umiarkowanego nawodnienia. Zbyt mokre podłoże gwałtownie prowadzi do rozwoju chorób grzybowych, natomiast zbyt suche sprawia, iż cebulki nie rosną.
Cebulę perłową uprawia się z dymki, która sadzona jest jesienią, najlepiej z końcem września. Końcówka cebuli powinna znaleźć się jakieś 2-3 cm pod powierzchnią ziemi. Sadzi się je co 4 cm w rzędach co 20 cm.
Uprawę cebuli perłowej należy systematycznie odchwaszczać, a w razie braku deszczu, systematycznie podlewać. Dobrze jest też od czasu do czasu zastosować naturalne nawożenie, choćby dodając do wody biohumus.
Cebula perłowa, źródło: depositphotos.com
O ile samodzielnie nasion nie da się dochować, to bez problemu można je kupić w sklepach ogrodniczych. Wysiew nasion cebuli perłowej w tunelu foliowym lub w szklarni można przeprowadzać od lutego do marca, bezpośrednio w podłożu najlepiej już w kwietniu. Do wysiewów w gruncie wybrać należy miejsce ciepłe i dobrze nasłonecznione. Zbiory spod folii czy też ze szklarni następują dość wcześnie bo już w lipcu.
Zbiór cebuli perłowej następuje w momencie, gdy większość szczypioru jest już załamana i zaschnięta. Wyrywa się ją rankiem, gdy kilka dni wcześniej było słonecznie i sucho. Wieczorem, po całym dniu w słońcu można ją zebrać i umieścić w suchym, przewiewnym miejscu. Cebulę perłową, gdy już jest przesuszona należy przebrać, maleństwa przeznacza się do sadzenia, a te większe do konsumpcji lub na przetwory.
Odmiany cebuli perłowej
W sklepach ogrodniczych dostępna jest w zasadzie jedna odmiana cebuli perłowej. Jedna, ale doskonała pod każdym względem
- Cebula perłowa 'De Barletta’ – to wczesna odmiana pochodząca z Włoch; ma jasne, lekko zaokrąglone cebulki, o biało-zielonej skórce z połyskiem. Miąższ jest jasny, chrupiący o delikatnym, słodkawym smaku. Szczypior jest jędrny, soczysty, jego smak również jest delikatny. Odmiana świetna do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do dań na gorąco (mięs, zup, sosów) ale również do robienia przetworów, czyli do marynowania.
Fot. główna: depositphotos.com