Biblijne sekrety zdrowia

1 miesiąc temu
Zdjęcie: Biblia - sekrety zdrowia


Biblia zawiera zasady zdrowia, które stanowią przejaw troski Stworzyciela o nas. Ich zasadność została potwierdzona przez współczesną naukę, co jest świadectwem unikalności i natchnienia Pisma Świętego. Zastosowanie ich chroni i przedłuża zdrowie. Mimo to wielu nie korzysta z tych Bożych rad, gdyż myślą, iż utraciły ważność, gdy Chrystus umarł na Golgocie, ale z biologicznego punktu widzenia ludzkie organizmy nie uległy zmianie, dlatego biblijne zasady zdrowia wciąż niosą wymierne korzyści tym, którzy je stosują.

Pleśń powoduje raka

Stary Testament zalecał usuwanie pleśni z domu. Kiedy pojawiła się na ścianie, należało ją zeskrobać. Przy jej ponownym wystąpieniu, trzeba było wymienić kamień, na którym pojawiła się pleśń. jeżeli i to nie pomogło, należało zburzyć dom (Kpł 14,34-45). Ta instrukcja była drastyczna i narażała na duże materialne straty, ale ratowała zdrowie tych, którzy się do niej zastosowali.

Dzięki postępowi wiedzy w tej chwili wiadomo, iż długotrwały wpływ pleśni w pomieszczeniach zamkniętych powoduje choroby układu oddechowego i niektóre rodzaje raka1. Przebywanie w takich miejscach wywołuje chroniczne bóle głowy, poczucie zmęczenia, a także upośledza pracę mózgu, przyczyniając się do utraty pamięci2. A zatem ten Boży nakaz, choć był niezrozumiały dla Izraelitów, chronił ich zdrowie przed poważnymi schorzeniami.

Tłuszcze zwierzęce

Bóg powiedział: „Nie wolno wam jeść tłuszczu cielców, owiec i kóz” (Kpł 7,23). Nakaz ten musiał wydawać się dziwny, gdyż tłuszcze zwierzęce są od wieków popularne. Dopiero współczesne badania dowiodły, iż tłuszcz zwierzęcy stanowi rezerwuar toksyn i pasożytów, a tłuszcz z tuczu zawiera hormony i antybiotyki, które podaje się zwierzętom tucznym, aby przyśpieszyć wzrost ich masy i zapobiec chorobom3.

Biblia znów wyprzedziła naukę, gdyż dopiero w ostatnich kilkudziesięciu latach zdano sobie sprawę ze szkodliwości tłuszczów zwierzęcych. Badania świadczą bowiem, iż takie tłuszcze zatykają arterie, co powoduje choroby serca i zmiany miażdżycowe4. Dr medycyny Rex Russell sprawozdał: „Wzrostowi konsumpcji tłuszczów zwierzęcych w naszych czasach towarzyszy wzrost chorób układu krążenia, raka piersi, okrężnicy i prostaty oraz wielu innych chronicznych chorób”5.

Tłuszcze zwierzęce, przed jakimi przestrzega Biblia, należą do tłuszczów nasyconych, które są niezdrowe. Z nich najbardziej szkodliwy jest tłuszcz pochodzenia wieprzowego. U świni tłuszcz odkłada się wewnątrz komórek w większych ilościach niż u innych zwierząt, co u konsumentów dużych ilości wieprzowiny skutkuje między innymi skłonnością do otyłości i zaburzeń w przemianie materii.

Oliwa z oliwek

Tłuszcze są potrzebne w naszej diecie, ale nienasycone, takie jak oliwa z oliwek. Także orzechy zawierają wiele zdrowego tłuszczu. Biblia pochwala tłuste potrawy (Ne 8,10; Hi 36,16), ale te słowa nie odnosiły się do tłuszczów zwierzęcych, których w Izraelu nie jedzono, ale do oliwy z oliwek spożywanej w dużych ilościach6. Do dziś stanowi ona podstawę bliskowschodniej i śródziemnomorskiej kuchni, które nie przypadkiem zaliczają się do najzdrowszych7.

Oliwa z oliwek jest w Biblii symbolem Bożego błogosławieństwa (Pwt 7,13), choć jeszcze pół wieku temu dietetycy i lekarze na ogół uważali ją za niezdrową8. Najnowsze badania znów świadczą, iż biblijna wiedza wyprzedziła naukę, gdyż według nich oliwa z oliwek zawiera wiele antyoksydantów, a jej spożycie zmniejsza ryzyko chorób serca i raka9. Na uniwersytecie Johnsa Hopkinsa przeprowadzono badania, z których wynika, iż oliwa z oliwek hamuje i leczy zmiany miażdżycowe10.

Zdj. 1. Oliwa z oliwek. © Źródło: Canva.

Mózg składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych, dlatego potrzebujemy codziennie dobrego tłuszczu. Oliwa z oliwek jest wspaniałym pokarmem dla mózgu. Stwierdzono, iż regularne spożywanie jej poprawia koncentrację, pamięć i nastrój, a tym samym chroni przed depresją11. Oliwa chroni przed wolnymi rodnikami, czyli hamuje proces starzenia i degeneracji funkcji poznawczych związany z podeszłym wiekiem12.

Ilustracją błogosławieństwa, jakim według Pisma Świętego i najnowszych badań jest oliwa, są mieszkańcy Krety. Spożywają oni przeciętnie ponad pół szklanki oliwy z oliwek dziennie, a ponadto dużo świeżych warzyw i owoców. W rezultacie wśród Kreteńczyków jest kilka przypadków miażdżycy, raka i otyłości. Żyją oni dłużej niż mieszkańcy innych państw europejskich13. Niestety, zaczyna się to zmieniać na gorsze wśród młodszego pokolenia, które coraz częściej sięga po żywność typu fast food.

Mięso z krwią

Bóg powiedział: „Ustawą wieczystą dla pokoleń waszych, we wszystkich siedzibach waszych będzie to, iż żadnego tłuszczu i żadnej krwi spożywać nie będziecie” (Kpł 3,17). Zakaz ten występuje nie tylko w Starym Testamencie, ale także w Nowym (Rdz 9,4; Kpł 17,12; Dz 15,20; 21,25).

Czemu nie mamy spożywać pokarmów, które zawierają krew, a więc takich jak kaszanka czy czernina? Otóż krew krążąca w organizmie przenosi nie tylko substancje odżywcze i tlen, ale także toksyny. Dlatego wśród afrykańskich plemion, które spożywają krew podczas swoich rytuałów, występują wcześnie choroby wieku starczego, a średnia ich życia jest znacznie krótsza niż ludzi, którzy nie spożywają krwi14.

Współczesna nauka potwierdza słuszność biblijnego zakazu spożywania krwi, która przenosi wiele chorób, włącznie z HIV oraz wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C15. Ponadto, przedśmiertny stres podnosi poziom hormonów we krwi zwierząt hodowlanych, przez co staje się toksyczna. Ubój zwierząt prądem elektrycznym bardziej stresuje zwierzęta niż techniki stosowane w żydowskich i arabskich rzeźniach, gdzie mięso jest także dokładnie oczyszczane z krwi, w odróżnieniu od mięsa z innych rzeźni.

Tak jak producent auta wie, jak najlepiej zadbać o pojazd, aby się nie psuł, tak Stwórca wie, co jest dla nas najlepsze. Podobnie jak auto przychodzi z instrukcją obsługi, tak Bóg podał zasady zdrowia w Biblii. Współczesna nauka potwierdza ich aktualność i zasadność. Organizmy ludzkie nie zmieniły się, odkąd Bóg dał ludziom te prawa, dlatego wciąż niosą one wymierne korzyści. Dowodzą tego badania, z których wynika, iż ludzie żyjący zgodnie z biblijnymi zasadami zdrowia, żyją przeciętnie o 10 lat dłużej od swoich sąsiadów16.

Przypisy

  1. Kirsten Hokeness, Hillary Lux, Jaqueline Kratch, Christina Nadolny, Kristie Aicardi, Christopher Reida, The Effects of Fungal Volatile Organic Compounds on Bone Marrow Stromal Cells, „Canadian Journal of Microbiology”, 60/1, 2014, s. 1-4.
  2. Ann Pietrangelo, Can Mold Cause Cancer? „Healthline”, 25 marzec 2019, w: https://www.healthline.com/health/can-mold-cause-cancer.
  3. Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 141.
  4. Mary Enig, More on coronary heart disease: sense and nonsense, „New England Journal of Medicine”, 331/9, 1994, s. 615.
  5. Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 32.
  6. Ibid., s. 134.
  7. Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
  8. Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 129.
  9. Monika Gorzynik-Debicka, Paulina Przychodzen, Francesco Cappello, Alicja Kuban-Jankowska, Antonella Marino Gammazza, Narcyz Knap, Michal Wozniak, Magdalena Gorska-Ponikowska, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Science”, 19/3, 2018, s. 686; Barbara Lanza, Paolino Ninfali, Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices, „Antioxidants”, 2, 9/1, 2020, s. 41.
  10. Mary Enig, More on coronary heart disease: sense and nonsense, „New England Journal of Medicine”, 331/9, 1994, s. 615.
  11. Almudena Sánchez-Villegas, Lisa Verberne, Jokin De Irala, Miguel Ruíz-Canela, Estefanía Toledo, Lluis Serra-Majem, Miguel Angel Martínez-González, Dietary fat intake and the risk of depression: the SUN Project, „PLoS One”, 6/1, 2011; Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
  12. Monika Gorzynik-Debicka, Paulina Przychodzen, Francesco Cappello, Alicja Kuban-Jankowska, Antonella Marino Gammazza, Narcyz Knap, Michal Wozniak, Magdalena Gorska-Ponikowska, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Science”, 19/3, 2018, s. 686; Barbara Lanza, Paolino Ninfali, Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices, „Antioxidants”, 2, 9/1, 2020, s. 41.
  13. Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
  14. Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 28.
  15. David Robson, The people who drink human blood, „BBC”, 21 październik 2015; Mark Hay, The Strange Endurance of Consuming Human Blood for Our Health, „Atlas Obscura”, 31 październik 2022.
  16. Ryan Buxton, What Seventh-Day Adventists Get Right That Lengthens Their Life Expectancy: Members of This Religion Live 10 Years Longer Than Most Americans, „HuffPost”, 31 lipiec 2014, w: https://www.huffpost.com/entry/seventh-day-adventists-life-expectancy_n_5638098).

Zdjęcie na górze dla ilustracji. © Źródło: Canva.

Idź do oryginalnego materiału