
Twoja rozsada na parapecie wygląda całkiem dobrze? Możesz sprawić, iż będzie wyglądała jeszcze lepiej. Sadzonki, które niebawem wsadzisz do gruntu, powinny mieć grube łodygi, silne korzenie i zdrowe liście. Tylko takie obdarują cię latem bujnymi plonami. Właśnie w tym momencie możesz je wzmocnić. Babcine nawozy składają się ze składników stworzonych przed naturę. Zrobisz je w kilka chwil niskim kosztem.
Domowe odżywki sprawią, iż wyhodujesz dorodne sadzonki. Będą miały rozległe korzenie i tęgie łodygi, a więc lepiej zaakceptują nowe warunki – po przesadzeniu do gruntu. Zagrażające im szkodniki będą miały nie lada problem. Młode krzaczki poradzą sobie z ich aktywnością i ewentualnym atakiem. Uprawy przezwyciężą również niekorzystne czynniki klimatyczne, takie jak przymrozki, susza czy ulewy. Natomiast plony, które wydadzą, będą kosmicznie i odporne na choroby. Poniższe nawozy nadają się do pomidorów, papryki i ogórków.
Babcine odżywki, dzięki którym sadzonki „wystrzelą”
Odżywka z jodu i mleka
Niezbędne składniki:
▫︎ koncentrat jodu w formie płynu – 2 krople,
▫︎ mleko – 2 łyżki,
▫︎ woda – 1 litr.
Wszystkie trzy składniki połącz ze sobą i otrzymanym roztworem podlewaj swoje sadzonki ogórków czy pomidorów (kilka łyżek przeznacz na 1 roślinkę).
Odżywka z płatków owsianych
Płatki (3-4 łyżki) zmiel na mąkę (np. w blenderze), a potem zalej 1 litem wody o temp. otoczenia i odstaw. Po upływie kilku godzin odsącz mieszaninę przez sito. Zanim zastosujesz płynną odżywkę, rozrzedź ją wodą w równej proporcji.
Odżywkę z mleka i jodu oraz z płatków owsianych aplikuj sadzonkom roślin co dwa lub trzy tygodnie (dopiero gdy pojawią się liście adekwatne, nie wcześniej).