"Amerykańce" już są w naszych lasach

ruszowplus1.blogspot.com 1 tydzień temu
Coraz częściej w naszych lasach można napotkać borowika amerykańskiego, zwanego też kolokwialnie "amerykańcem". Te ładne grzyby rosną najczęściej w dużych lasach sosnowych. Lubią towarzystwo wrzosów. Są to grzyby jadalne, na temat ich walorów smakowych krążą różne opinie.

👈Obok, zbiór dzisiejszy Jadwigi

Nazwa łacińska i polskie określenia

Najczęściej spotykana nazwa łacińska: Aureoboletus projectellus (synonimy historyczne: Boletus projectellus, Ceriomyces projectellus). Wikipedia+1

Polskie nazwy spotykane w literaturze i mediach: borowik amerykański, złotoborowik wysmukły, złotak wysmukły (czasem „borowik wrzosowy” w niektórych relacjach popularnych) nazywany amerykańcem.

Naturalny zasięg: Ameryka Północna (rodzimy gatunek). Wikipedia

Wprowadzony do Europy: pojawił się w Europie pod koniec lat 80. XX w. i odtąd zadomowił się w różnych krajach europejskich. W Polsce odnotowywany najpierw na wybrzeżu, potem coraz częściej także w pasie Suwałki–Łeba oraz w rejonach centralnych i południowych (np. Góry Świętokrzyskie, Śląsk) — jego zasięg w Polsce rozszerza się. Wikipedia

Biologia i siedlisko

Typ związku: mikoryzowy — tworzy mikoryzę głównie z sosnami (Pinus). Rośnie pojedynczo lub w grupach w ściółce iglastej. Wikipedia

Okres występowania: lato–jesień (zwykle w miesiącach cieplejszych, podczas wysypów grzybów). Beszamel.pl
Opis morfologiczny (jak rozpoznać)


Kapelusz: średnica zwykle ~3–10(–15) cm; barwa złocisto-żółta do złoto-brązowej; powierzchnia gładka, czasem leciutko lepka po deszczu. Wikipedia+1

Rurki / pory: rurki i pory żółte; pory drobne, bez wyraźnego zmiany barwy przy uszkodzeniu. Wikipedia

Trzon (nóżka): stosunkowo smukły (stąd polska nazwa „wysmukły”), barwa żółtawa do nieco brązowawawo-żółtej; powierzchnia czasem lekko włóknista lub z drobnym wzorem, ale zwykle nie ma silnej, wyraźnej siateczki jak u niektórych Boletus. Wikipedia

Miąższ: jasny (biały/żółtawy), zwykle bez silnych przebarwień po przekrojeniu (brak dramatycznego sinienia). Wikipedia
Jadalność i wykorzystanie

W publikacjach popularnych i źródłach grzyboznawczych jest opisywany jako jadalny i smaczny — bywa choćby chwalony przez zbieraczy. Niemniej: przy zbiorze zawsze zachować ostrożność i identyfikować pewnie każdy okaz przed spożyciem.

Może być mylony z innymi borowikami o żółtawych/golden odcieniach (np. niektórymi gatunkami z grupy Boletus/Aureoboletus lub z borowikiem szlachetnym w pewnych stadiach), dlatego warto sprawdzać m.in. typ pory, kolor miąższu po przecięciu, siedlisko (w sosnowych lasach).
Idź do oryginalnego materiału