Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został wskazany jako podmiot współodpowiedzialny za realizację działań szkoleniowo – informacyjnych dotyczących ASF – Afrykański Pomór Świń.
Afrykański Pomór Świń to gwałtownie szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świnio-dziki oraz dziki. Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje adekwatności zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres choćby 3 – 6 miesięcy.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni kontakt lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty. psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.
Poniżej umieszczamy materiały na ten temat do pobrania:
Dodatkowo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieszcza na swojej stronie internetowej informacje ogólne: