W grudniu świętujemy nie tylko “mikołajki!”. Światowy Dzień Gleby został ustanowiony w 2002 i obchodzony jest corocznie 5 grudnia. Święto ma na celu uczczenie głównej roli gleby jako dostawcy żywności warunkującego przetrwanie ludzkości. Jest ona niezwykle aktywna biologicznie i wywiera decydujący wpływ na wszystko, co się dzieje na powierzchni Ziemi. Gleba jest środowiskiem rozwoju roślin, ma zdolność magazynowania wody i składników mineralnych dla roślin, oraz stwarza warunki do rozwoju organizmów zwierzęcych. Jest siedliskiem mikroorganizmów glebowych decydujących o przebiegu różnorodnych procesów biochemicznych, poczynając od wiązania azotu atmosferycznego, a kończąc na mineralizacji materii organicznej. w programie przyjrzymy się temu, co pod naszymi stopami w lesie: ściółce leśnej i leśnej próchnicy.
Do zobaczenia na leśnych ścieżkach i do usłyszenia na antenie mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com